Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ρεθύμνου διεκδικώντας την επέκταση του ταμείου ανεργίας ανάλογα με τους μήνες που εργάζονται, ενώ παράλληλα ζητούν να καταστεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας.
Εποχικοί υπάλληλοι έχοντας στο πλευρό τους πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου με οικονομικά κυρίως αιτήματα.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το εισόδημά τους είναι μηδενικό.
«Το βασικό μας αίτημα είναι να έχουμε εισόδημα έως ότου πιάσουμε δουλειά, διότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, το ταμείο ανεργίας στο 90% των συναδέλφων, έχει τελειώσει από τον Ιανουάριο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μερικοί από εμάς θα πιάσουμε δουλειά μέσα Απριλίου, άρα ο πρώτος μισθός θα μπει τον Μάιο. Όσοι συνάδελφοι, δηλαδή η πλειοψηφία, πιάσουν δουλειά τον Μάιο θα μπουν χρήματα στο σπίτι τους καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Ιούνιο. Πως θα ζήσουμε μέχρι τότε; Πως θα έχουμε χρήματα να μετακινηθούμε και να πάμε από το σπίτι μας στη δουλειά;
Τη δουλειά σταματάνε κάποιοι τον Οκτώβριο και κάποιοι τον Νοέμβριο. Εάν υποθέσουμε ότι σταματούν τον Οκτώβριο, κάνουν την αίτησή τους για τακτική ανεργία και όταν βγει η απόφαση, βγαίνει για 80 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι βγαίνει για Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και μετά τέλος. Μέχρι να ξανά πιάσουμε δουλειά δεν έχουμε καθόλου εισόδημα για τέσσερις με πέντε μήνες. Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του νόμου της συγκυβέρνησης του 2011, ο οποίος περιόρισε το ταμείο στις 80 ημέρες για εμάς τους εποχικούς. Τότε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κικέρογλου από το Ηράκλειο, κατάφερε με μια τροπολογία να μας εξαιρέσει εμάς τους εποχικούς απασχολούμενους από τις 400 ημέρες και να παίρνουμε κατά ελάχιστο 80 ημέρες ταμείο ανεργίας κάθε σεζόν. Ζητάμε ανάλογα με το πόσο καιρό δουλεύουμε να επιδοτούμαστε και το ταμείο ανεργίας. Δουλεύουμε τέσσερις μήνες, να επιδοτηθούμε για τέσσερις μήνες. Δουλεύουμε έξι μήνες, να επιδοτηθούμε για έξι μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Νικολιδάκης.
Όπως εξήγησε το πρόβλημα είναι σοβαρό και απασχολεί περίπου το μισό πληθυσμό του νησιού που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τουριστικό κλάδο. Παράλληλα επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη ο υπουργός Εργασίας να καταστήσει με νόμο υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους υπαλλήλους.
«Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε υπογράφτηκε η σύμβαση η κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε περιμένουμε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να συνεδριάσει, να γνωμοδοτήσει στον υπουργό Εργασίας ότι πρέπει η σύμβαση να γίνει υποχρεωτική και να νομοθετήσει ο υπουργός ότι πρέπει η σύμβαση να τηρείται από άπαντες. Εάν δεν γίνει αυτό, όποιος θέλει θα τηρεί τη σύμβαση, όποιος δεν θέλει δεν θα την τηρεί. Η σύμβαση που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο μας αφήνει αρκετά ικανοποιημένους, γιατί προβλέπει μια αύξηση της τάξεως 10,5% σε χρόνο διετίας, 5,5% για το 2023 και από 1/1/2024 άλλο 5%. Ζητάμε όμως να γίνει υποχρεωτική» υπογράμμισε ο κ. Νικολιδάκης.
Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις τουριστικές μονάδες το οποίο όπως είπε θα είναι το ίδιο έντονο και φέτος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό οφείλεται καθαρά σε οικονομικούς λογούς αφού για πολλούς μήνες το εισόδημα είναι μηδενικό:
«Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο θα το έχουμε και φέτος, αλλά θα είναι εντονότερο. Πέρυσι όπως δείχνουν οι μελέτες έλειπαν περίπου 60.000 εργαζόμενοι. Φέτος μπορεί να γίνουν 80.000, ακόμα και 100.000, κανένας δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Το όλο πρόβλημα εστιάζεται στο ότι εμείς οι εποχικά απασχολούμενοι δεν μπορούμε πλέον να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά. Δεν γίνεται να δουλεύουμε πέντε μήνες και να ζούμε για 12 μήνες».
Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν χθες οι συνταξιούχοι και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.