Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό πάνω από 700,000 ακίνητα στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, έγινε αναφορά στο θέμα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνης.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στο πλαίσιο του θέματος που έθεσε προς συζήτηση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες» Σταύρος Βουρβαχάκης, τόνισε πως η θεσμοθέτηση μιας υποχρεωτικής διαδικασίας διαιτησίας μεταξύ δανειολήπτη και fund, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, είναι η μόνη εφικτή λύση για το μεγάλο ζήτημα των πλειστηριασμών.
Ως νομικός και με μακρά όπως είπε εμπειρία στο θέμα των πλειστηριασμών ο δήμαρχος τόνισε πως η θεσμοθέτηση αποτελεί τη μόνη λύση του προβλήματος μέσα από την υποχρεωτική όπως ανέφερε εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης αρχής προστασίας του δανειολήπτη.
«Εγώ το μόνο που βλέπω αυτήν τη στιγμή ως εφικτό είναι η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής διαδικασίας σε σχέση με τη ρύθμιση αυτών των δανείων. Είναι φορές, που προτείνει ο οφειλέτης χρήματα και οι άλλοι δεν τα δέχονται καν και εποφθαλμιούν την περιουσία των ανθρώπων. Αυτό είναι το μυστικό. Παρακολουθώ τον δημόσιο διάλογο σε μεγάλα κανάλια και απορώ με το πόσο ρηχά και λαϊκίστικα αντιμετωπίζεται ένα μείζον θέμα, το οποίο θέλει τεράστια νομική δουλειά και βάθος, ώστε να δούμε πραγματικά πως θα προστατεύσουμε. Μόνο η θεσμοθέτηση είναι η λύση. Εγώ πρότεινα και το λέω σήμερα ότι πρέπει να γίνει η εγκαθίδρυση, υποχρεωτικά, μιας ανεξάρτητης αρχής προστασίας του δανειολήπτη, ώστε να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες υποχρεωτικής διαχείρισης αυτών των υποθέσεων με τη μέθοδο της διαιτησίας. Οι ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιακών δικαιωμάτων, δηλαδή των funds, δεν μπορούν να περιοριστούν αφού δεν προβλέφθηκαν ούτε ρήτρες επαναγοράς, ούτε εξαγοράς, ούτε ανώτατου επιπέδου κέρδους, όπως κάποτε υπήρξε μια νομοθεσία που δημιούργησε έναν φραγμό του υπερτοκισμού» τόνισε ο Γιώργος Μαρινάκης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται συστηματική δουλειά και να σταματήσουν οι αναφορές για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, καθώς όπως σημείωσε εκείνα έγιναν υπό καθεστώς μνημονιακών περιορισμών και εξαναγκασμών. «Κανείς δεν υπέγραψε, διότι έτσι του άρεσε. Τώρα, όμως έχουμε μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούν οι γνωρίζοντες με σύμμαχο τη θεσμικότητα. Το θέμα πρέπει πραγματικά να απασχολήσει, αλλά διαπιστώνω ότι ο δημόσιος διάλογος είναι ρηχός, τελείως αβαθής και δεν θα βγάλει τίποτα. Δεν είναι μόνο το θέμα αυτό που λέμε πρώτη κατοικία, που και εκεί η όποια προστασία στην ουσία αποδείχθηκε ότι είναι προσωρινή και ατελέσφορη. Η ουσία είναι ότι αλλάζει ιδιοκτήτη η πατρίδα μας. Η ελληνική περιουσία φεύγει από τα χέρια των ιδιοκτητών της. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα» είπε και πρόσθεσε ότι «Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα θα υποχρεωθεί να το δει θεσμικά για να το λύσει. Με κουβέντες και κατηγορίες ότι άλλοι έβαλαν πολλές υπογραφές και άλλοι λιγότερες, όλες οι κυβερνήσεις το υπέγραψαν. Δεν το υπέγραψαν με ευχαρίστηση, αυτό είναι βέβαιο. Το μόνο που μπορούμε αυτήν τη στιγμή να ζητήσουμε είναι υποχρεωτική θεσμοθέτηση».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης είπε: «Μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αυτήν τη στιγμή στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει ούτε ένας πιστοποιημένος συμβολαιογράφος που να κάνει πλειστηριασμούς. Δύο είναι στα Χανιά και δύο στο Ηράκλειο, δεν υπάρχει προθυμία. Αλλά αυτό αποτελεί πρόφαση για να πάνε στην Αθήνα. Τι έγινε; Κέρδισε κανείς τίποτα; Είναι πλέον θέμα ηθικής στάσης ζωής και δεν αποτελεί λύση ο τρόπος αυτός. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Αυτήν τη στιγμή κάνω και εγώ μια ισορροπία τρόμου, μήπως και γλιτώσουμε κάποιους ανθρώπους».